De toekomst lacht je tegemoet
Beugels, júíst voor kinderen en jongeren!
Ben jij tussen acht en achttien jaar? Dan hoort je gebit nog héél lang mee te gaan. Zeker als je ouder wordt is je gebit gezichtsbepalend. Iedereen wil graag een gaaf en mooi gebit met rechte tanden en kiezen. Dat staat niet alleen mooier, maar is ook ontzettend belangrijk voor je gezondheid en het geeft je vooral meer zelfvertrouwen. Wij zijn geen beugeltandarts, maar uitsluitend gespecialiseerd in orthodontie. Onze orthodontist maakt voor jou een slotjesbeugel op maat.
En onze tarieven? Die zijn landelijk vastgesteld door het KNMT.
Voor een beugel ga je naar de orthodontist. Juist nu!
Een vroege orthodontische behandeling kan op jeugdige leeftijd ernstigere afwijkingen voorkomen. Zelfs op voorschoolse leeftijd kunnen tanden en kaken in de verkeerde richting groeien. Onze orthodontist kan met vriendelijke methoden tegenmaatregelen nemen voordat ernstige uitlijningsfouten en complicaties zich verder ontwikkelen.
Het plaatsen of verwijderen van een beugel, alsmede de controle-behandelingen zijn nagenoeg pijnloos. Er kan sprake zijn van enige druk op het gebit of een uitstekend draadje dat prikt. In vrijwel alle gevallen kan een klacht snel verholpen worden. Onze medewerkers zijn erop getraind om kindvriendelijk te werken. Heeft u een kind dat angstig is of een lage pijngrens heeft, geef het ons gerust door. Dan houden wij daar rekening mee en plannen de behandeling in bij een orthodontist/ orthodontie-assistent die veelal kinderen behandeld of een pedagogisch achtergrond heeft.
Tandartspraktijken verwijzen kinderen tussen 9 en 17 jaar naar onze praktijk voor orthodontie. Helaas komt het steeds vaker voor dat het gebit van kleine kinderen in zeer slechte staat verkeerd. Oorzaak: 70% van alle kinderen tot vier jaar gaat niet of nooit naar de tandarts. Dit zorgt al op jonge leeftijd voor een medische achterstand. De daaropvolgende jaren gaan kinderen naar een tandarts als het te laat is en bij pijnklachten. Zo ontstaat onnodig vrees voor de tandarts.
Door op (zeer) jonge leeftijd twee keer per jaar de tandarts te bezoeken, kan angst worden voorkomen (poetsinstructie, het belonen van goed poetsen) en ernstige schade aan het gebit worden voorkomen.
Oudere gezinsleden zouden hun jongere broertjes of zusjes voortdurend moeten stimuleren om met hen mee te gaan voor controle. Immers: tot 18 jaar is de tandarts gratis!
Een orthodontist is een tandheelkundig specialist. Na een zesjarige tandheelkundige studie aan de universiteit ben je officieel tandarts. Daarna volgt nog een vierjarige fulltime universitaire opleiding tot orthodontist. Een orthodontist dient dus tien jaar lang een universitaire studie volgen. Orthodontist is een beschermde titel.
Vaak is er een combinatie van verkeerde groei van de kaken en een onregelmatige stand van het gebit. Een orthodontische of beugelbehandeling zorgt ervoor dat de stand van de kaken en het gebit over een bepaalde periode worden gecorrigeerd. De behandeling wordt uitgevoerd door de orthodontist en ortho-assistenten.
Een beugel wordt gebruikt om scheve tanden recht te zetten en om een afwijkende kaakstand te corrigeren. Er zijn verschillende soorten beugels zoals uitneembare beugels en vaste beugels.
Op de foto een voorbeeld van een vaste beugel of blokjesbeugel (ook wel brackets, sterretjes, knopjes of slotjesbeugel genoemd).
Uitneembare beugels dienen altijd gedragen te worden, tenzij de orthodontist je andere instructies geeft. Er worden altijd speciale OPG-foto's gemaakt. Het dragen van een uitneembare beugel heeft als groot voordeel dat je de beugel na iedere maaltijd eruit kunt halen om je tanden te poetsen en je beugel schoon te maken.
Tijdens de groei van kind naar tiener zijn misvormingen van tanden en kaken vaak duidelijk zichtbaar. Naast de mogelijke functionele beperkingen is het esthetische aspect van groot belang. Mooie, gelijkmatige rijen tanden zijn een statussymbool en een belangrijke aantrekkelijkheidsfactor. Een verkeerde groei van het gebit en de kaak kan asymmetrische gelaatstrekken veroorzaken. Dit kan zorgen voor onnodig veel frustraties en emotioneel lijden.
Vraag je ouders of directe omgeving of ze onderstaande symptomen herkennen. Een aantal aanwijzingen voor een opkomend of al bestaand orthodontisch probleem herken je vast ook zelf. Bij twijfel raden wij je aan om contact met ons op te nemen. Ons orthodontieteam onderzoekt met veel begrip voor gevoeligheden jouw gebit.
• Staat je mond vanzelf vaak open? Ook als je slaapt of uitrust en adem je dan door je mond?
• Heb je na je derde verjaardag nog een duidelijke behoefte om te zuigen (op je duim, andere vingers, stukjes stof, knuffels, kussens) of kauw je vaak op je vingernagels?
• Staan je tanden erg dicht bij elkaar, zijn ze gedraaid of overlappen ze elkaar?
• Heb je problemen met bijten omdat de boven- en onderkaak ver uit elkaar staan?
• Liggen je voortanden niet op elkaar als ze op elkaar klemmen?
• Heb je problemen met slikken? Druk je je lippen samen bij het slikken?
• Zijn de randen van je tong vaak rood of gezwollen?
• Snurk je?
• Heb je vaak last van verkoudheid, oorontstekingen of hoofdpijn?
Heb je een of meer keren ‘ja’ geantwoord, laat je ouder(s)/verzorger(s) dan een afspraak maken voor een consult.
Het ontstaan van scheve tanden kan verschillende oorzaken hebben. Dit kunnen aangeboren aandoeningen zijn zoals:
• Onvoldoende of juist te veel ruimte hebben in de kaken: je tanden hebben te weinig ruimte waardoor ze over elkaar heen kunnen schuiven. Bij te veel ruimte ontstaan er juist spleten tussen de tanden.
• Een overbeet: de boventanden komen ver over de ondertanden heen.
• Groeiachterstand van een van de kaken: de onderkaak groeit sneller dan de bovenkaak of andersom.
• Plaatsgebrek in het gebit: er is te weinig plek voor alle tanden waardoor er een aantal scheef kunnen doorkomen.
Niet aangeboren aandoeningen:
• Vallen: door een valpartij waarbij er tanden uitvallen, kunnen je andere tanden gaan schuiven waardoor de overblijvende tanden geen ruimte hebben.
• Duimen: het gevolg van duimzuigen kan zijn dat er vooruitstekende tanden ontstaan.
Scheve tanden als gevolg van natuurlijke of niet-natuurlijke aandoeningen zijn doorgaans prima te verhelpen. De orthodontist onderzoekt je gebit en maakt een behandelplan. Het dragen van een beugel kan tot drie jaar duren.